Yksityinen vs. julkinen estoketju: suora vertailu

Tämä artikkeli tarjoaa nopean yleiskatsauksen ja vertailun yksityisen ja julkisen lohkoketjun välillä yksinkertaisemmin.

Jokaiselle, joka on uusi blockchain-tekniikan perusteissa, on ehdottomasti ymmärrettävä kahden blockchain-luokan pääero. Tämä luokitus perustuu käyttöoikeuksien tasoon, jonka käyttäjä saa liittyessään tiettyyn lohkoketjuun.

Sekä yksityisellä että julkisella lohkoketjulla on erilaisia ​​etuja ja haittoja. Käyttäjä voi päättää, mikä blockchain-tyypistä sopii heidän erityistarpeisiinsa ja käyttötapauksiinsa.

Tämä artikkeli keskittyy vain tarjoamaan lyhyt vertailu yksityisen ja julkisen lohkoketjun välillä. Yksityiskohtaisen yleiskatsauksen tulisi käydä läpi artikkelissa ehdotetut yksityiskohtaiset oppaat.

Ilmoittaudu nyt:Ilmainen Enterprise Blockchains Fundamentals -kurssi

Mitä yksityiset lohkoketjut ovat? Nopea yleiskatsaus

Yksityinen lohkoketju on sellainen lohkoketjuverkon tyyppi, jossa yhdellä organisaatiolla on täydellinen valtuus siihen, kuka voi liittyä verkkoon, käyttää solmuja ja osallistua konsensusalgoritmiin. Lyhyesti sanottuna kontrolloivalla organisaatiolla on täydellinen verkon hallinta. Tämän luonteen vuoksi yksityinen lohkoketju tunnetaan myös luvallisena lohkoketjuna.

Saatat ajatella, että tämän tyyppinen blockchain on ristiriidassa blockchain-tekniikan perusteiden kanssa. Verkko perustuu kuitenkin hajautettuun pääkirjaan ja käyttäjillä, joilla on lupa, on täysi pääsy solmuihin.

Parempi tehokkuus, parempi skaalautuvuus ja vankka turvallisuus ovat yksityisen lohkoketjun vahvimpia vetoomuksia.

Yksityisten lohkoketjujen merkittävät ominaisuudet

 • Korkeampi hyötysuhde – Auktoriteettisen organisaation tiukan valvonnan ansiosta yksityisillä lohkoketjuilla on parempi resurssien käyttö, mikä varmistaa paremman tehokkuuden. Lisäksi se on yksi suurimmista yksityisten blockchain-käyttötapausten ajureista.
 • Yksityisyys – Yksityiset lohkoketjut keskittyvät luonnostaan ​​yksityisyyteen ja tietoturvaan.
 • Yrityskeskeinen – Koska yksityisyys ja turvallisuus ovat välttämättömiä yrityksille, yksityiset lohkoketjut soveltuvat paremmin näiden organisaatioiden tarpeisiin. Yksityisten lohkoketjujen avulla yritykset voivat turvallistaa sisäisiä ekosysteemejä ja toimia kokonaisuutena.
 • Vakaus – Käyttäjien ja tapahtumien pienemmän määrän vuoksi yksityisillä lohkoketjuilla on parempi vakaus julkisiin lohkoketjuihin nähden.
 • Alhaiset transaktiopalkkiot – Yksityiset lohkoketjut tarjoavat matalammat maksutapahtumat, koska tapahtumapyyntöjä on vähemmän.
 • Turvallisuus – Pääsyn esteen vuoksi ei-toivotut tunkeilijat eivät pääse verkkoon. Se varmistaa paremman turvallisuuden ja suojan laitonta toimintaa vastaan.
 • Parempi sääntely – Valtuutettu organisaatio voi helposti hahmotella säännöt ja soveltaa sääntelyvaiheita sääntöjen merkitsemiseen.

Lue lisää: Mikä on yksityinen estoketju?

Mikä on julkinen estoketju? Nopea yleiskatsaus

Julkinen blockchain on eräänlainen blockchain-verkko, jolla ei ole rajoituksia käyttöoikeustasolle. Kuka tahansa voi liittyä verkkoon, käyttää solmuja ja osallistua kaivos- ja konsensusalgoritmeihin.

Julkiset lohkoketjut ovat täysin hajautettuja, luvattomia ja täysin muuttumattomia – noudattaen ensimmäisen sukupolven blockchain-verkkojen perusominaisuuksia.

Julkisten lohkoketjujen merkittävät ominaisuudet

 • Todella hajautettu – Julkisella blockchainilla ei ole sääntelyelintä – joten se on todella hajautettu ja jaettu.
 • Täydellinen läpinäkyvyys – Julkiset lohkoketjut ovat luonnostaan ​​läpinäkyviä, jos niillä on pääsy kirjanpitoon ja ne osallistuvat konsensukseen.
 • Muuttumaton – Kun lohko tulee ketjuun, lohkoa ei voida muuttaa tai poistaa. Se tarkoittaa, että verkko on täysin muuttumaton.
 • Käyttäjien vaikutusmahdollisuudet – Julkisen estoketjun käyttäjän ei tarvitse noudattaa minkään kolmannen osapuolen sääntöjä tai säännöksiä, lukuun ottamatta verkon itse perintösääntöjä.

Lue lisää:Mikä on julkinen estoketju?

Yksityinen vs. julkinen lohkoketju: Yksityiskohtainen vertailu

Saatat etsiä blockchain-verkkoa, joka on parempi kuin kaikki muut. Mutta se ei ole mahdollista, koska kaikilla blockchain-verkkotyypeillä on joitain etuja ja haittoja. Tämän seurauksena heillä kaikilla on sopivat käyttötapaukset.

Esimerkiksi julkiset lohkoketjut ovat täydellisiä krypto-valuutoille. Suositut kryptovaluutat, kuten – Bitcoin, Ethereum, Litecoin – ovat ihanteellisia julkisia blockchain-esimerkkejä.

Toisaalta yksityiset lohkoketjut sopivat erinomaisesti yritysten tarpeisiin. Suuryritykset, kuten IBM, Microsoft, Alibaba – ovat upeita yksityisiä lohkoketjuesimerkkejä. Jos katsot suosituimpia yrityksiä, jotka käyttävät blockchain-tekniikkaa, huomaat, että melkein kaikki suosivat yksityisiä blockchainia muihin verrattuna.

Hyperledger, R3 Corda, Enterprise Ethereum, Quorum, Ripple – ovat tunnettuja yksityisiä blockchain-alustoja.

Joten, valinta riippuu blockchain-liiketoimintastrategiasta ja tietyn yrityksen missiosta ja visiosta.

Silti, jos haluat suoran vertailun, seuraavan taulukon pitäisi auttaa sinua saamaan idea –

Yksityinen lohkoketju
Pääsy Kuka tahansa Yhtenäinen organisaatio
Viranomainen Hajautettu Osittain hajautettu
Tapahtumanopeus Hidas Nopeasti
Yhteisymmärrys Luvaton Sallittu
Siirtomaksu Korkea Matala
Datan käsittely Luku- ja kirjoitusoikeudet kenellekään Luku- ja kirjoitusoikeudet yhdelle organisaatiolle
Muuttamattomuus Koko Osittainen
Tehokkuus Matala Korkea

Lopulliset ajatukset

Kuten näette, molemmissa tekniikoissa on paljon eroja. Todellisuudessa sekä julkinen että yksityinen estoketju sopivat yritysten ympäristöihin, jos voit ottaa haluamasi ominaisuudet. Näiden kahden perustyypin lisäksi on olemassa muita tyyppisiä lohkoketjuja – toisin sanoen hybridi- ja federaatio- tai yhteenliittymäketjuja.

Mutta lopulta päätös on täysin sinun tehtäväsi. Toivottavasti tämä opas auttaa sinua valitsemaan yrityksellesi täydellisen.

Mutta jos haluat tutustua yksityiskohtiin, tutustu ilmaiseen blockchain-kurssillemme saadaksesi lisätietoja siitä.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map