Blockchain-riskit jokaisen tietohallintojohtajan tulisi tietää

Tässä artikkelissa käymme läpi blockchain-riskit ja yritämme ymmärtää blockchainia eri näkökulmista, nimittäin – yleinen, kehitys, oikeudellinen ja turvallisuus. Saat myös tarkistuslistan varmistaaksesi, että organisaatiosi on vaarassa!

Blockchain on vallankumouksellinen idea. Se on vaikuttanut suoraan eri teollisuudenaloihin. Blockchain ei kuitenkaan ole vapaa riskeistä. Riskit voivat liittyä tekniikkaan, käyttöönottoon, investointeihin, oikeudellisiin, operatiivisiin, turvallisuus-, rahoitus- ja muihin näkökohtiin, jotka liittyvät suoraan tai välillisesti blockchainiin.

Ilmoittaudu nyt:Enterprise Blockchains Fundamentals -kurssi

Blockchain-riskien tyypit

Kun puhumme blockchainista, puhumme erityisesti sen teknologisesta näkökulmasta. Salausvaluutat eivät käytä blockchain-tekniikkaa.

Mutta kun on kyse laitoksista, kuten pankeista, he pitävät kryptovaluutta riskialttiina. Yksi tällainen Ellipticin luoma työkalu antaa pankille mahdollisuuden seurata bitcoin-riskejä. Se seuraa suurimpia bitcoinia käsitteleviä yhteisöjä.

Pankkien näkökulman lisäksi blockchainiin liittyy muita riskejä.

Joten mitkä ovat blockchain-riskit?

Blockchain-riskit

Yleiset estoketjuriskit

Yleiset blockchain-riskit, jotka voivat vaikuttaa mihin tahansa blockchain-projektiin, sisältävät seuraavat.

Blockchain-protokollia on vaikea integroida

Blockchain on uusi tekniikka. Tämä tarkoittaa, että blockchain-protokollien sisällyttäminen projektiin on vaikeaa. Deloitten mukaan on vaikea toteuttaa erilaisia ​​blockchain-projekteja. Esimerkiksi, jos he haluavat jakaa tietoja Hyperledger Fabric Protocolista Ethereum Protocoliin, he tarvitsevat integrointikerroksen, joka hallitsee näitä kahta erilaista yritysjärjestelmää


Tutustu yrityslohkoketjuun oppiaksesi yritysjärjestelmästä

Standardoinnin puute

Kehysten laaja valikoima tarkoittaa, että standardointi puuttuu. Tämä on mahdollisesti yksi suurimmista riskeistä, joista nykyiset blockchain-projektit kärsivät. Nämä standardit koskevat koko blockchain-ekosysteemiä, mukaan lukien Initial Coin Offerings (ICO), kryptovaluutat, kehykset ja niin edelleen.

ICO: t kärsivät eniten standardoinnin puutteesta. Sijoittajilla ei ole asianmukaista suojaa sijoitusta vastaan, mikä tekee ICO: sta suuren uhkapelien. Tässä artikkelissa puhutaan ICO: n käynnistämisestä onnistuneesti.

Lue kaupan rahoituksen lohkoketju saadaksesi käsityksen siitä, kuinka standardointi on vaikeaa.

Salausvaluuttojen heikko arvostus

Salausvaluutan hinnat ovat myös yksi suurimmista huolenaiheista, koska ne käyttävät lohkoketjua. Kohtuullinen kryptovaluutan hinta muuttaa myös markkinatunnetta kohti lohkoketjua.

Blockchain-tekniikkaa hyödyntävä Bitcoin voi nähdä korkeita hyppyjä, jotka ovat sijoittajien arvaamattomia. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hinnat voivat laskea jyrkästi, jolloin monet sijoittajat jäävät tyhjin käsin.

Hinnat eivät selvästikään ole vakaita, ja tämä on yksi riski kauppiaille, jotka pankkivat projektin tai kryptovaluutan, että se käyttää blockchain-projektia.

Blockchainin kehitysriskit

Nyt, kun olemme saaneet vilauksen blockchain-riskeistä, sukelkaamme syvälle kehitykseen.

Tällä hetkellä blockchainia toteutetaan melkein kaikilla aloilla. Olipa terveyssektori tai toimitusketju tai jopa hallitus. Kaikki haluavat hyödyntää uraauurtavaa tekniikkaa.

Blockchainin ideasta on nyt kehitetty Distributed Ledger Technology (DLT). On monia tapoja, ongelma yritetään ratkaista hajauttamisen käsitteen perusteella. Esimerkiksi voimme nähdä suunnatun asyklisen kuvaajan (DAG) syntymisen. Sitä on käytetty IOTA: ssa. Toinen DAG-pohjainen DLT sisältää Hyperledgerin. Kaikki nämä kehittyivät blockchainista ja siten aiheuttivat samat blockchainiin liittyvät riskit.

Blockchainin kehitysriskeihin liittyvät riskit sisältävät seuraavat:

Alikehittyneet standardit

Jokaisella tekniikalla on tarvittava standardointi. Tämä tarkoittaa, että yritysten on helppo omaksua tekniikka ja mahdollistaa maailmanlaajuinen käyttö. Tällä hetkellä blockchainilla ei ole asianmukaisia ​​standardeja nopean kasvunsa vuoksi. Kun eri organisaatiot työskentelevät omalla blockchain- tai DLT-versiollaan, on vaikea standardoida niitä. Lohkoketju ja hajautettu pääkirja ovat kaksi erilaista käsitettä – lue lisää täältä, lohkoketju vs. hajautettu pääkirjatekniikka.

Kilpailu on myös poikkeuksellisen kovaa, mikä vaikeuttaa näiden organisaatioiden yhteistyötä yhdessä ensisijaisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Loppujen lopuksi tämä johtaa turvallisuuteen, yksityisyyteen ja yhteentoimivuuteen liittyviin riskeihin.

Suuri energiantarve

Tällä hetkellä on olemassa monia yksimielisiä menetelmiä. Kun otetaan huomioon ne kaikki, on helppo sanoa, että työn todistaminen (PoW) on suosituin. Sekä Ethereum että Bitcoin käyttävät niitä. Ethereum on suositumpi blockchain-toteutuksessa.

Jokaisella konsensusmenetelmällä on omat edut ja haitat. PoW on tehokas tapa päästä yksimielisyyteen, koska se palkitsee kaivostyöläiset tekemästään työstä. Haittapuoli on kuitenkin korkea energiakustannus. PoW: ssä jokaisen solmun on kilpailtava keskenään ratkaisemalla erittäin monimutkainen matemaattinen ongelma. Kaivostyöläisten on ongelman ratkaisemiseksi investoitava tehokkaisiin koneisiin, joiden kuluttaminen vaatii paljon sähköä.

Ajan myötä blockchain-kehittäjät ymmärtävät sen vaikutuksen, ja hitaasti ne muuttuvat energiaystävällisemmäksi konsensusmenetelmäksi, kuten Proof-of-Stake (PoS).

Oletko hämmentynyt työn todistamisesta (PoW) ja vaarnan todistamisesta (PoS)? Katso tämä artikkeli osoitteesta PoW Vs. PoS!

Tietosuojalainsäädäntö

Tietosuoja on yksi merkittävimmistä ongelmista blockchain- tai hajautetun kirjanpitotekniikassa. DLT: t on selvästikin suunniteltu, ja niillä voi olla vaikuttava rooli nykyisessä yhteiskunnallisessa infrastruktuurissa. Kun eri maat ja alueet panevat täytäntöön tietosuojasäännökset, kuten Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen, on välttämätöntä tehdä sama estoketjulle.

Lähestymistapa ei ole ilmoittaa henkilöllisyytesi verkkoon, mutta näin ei aina ole, koska tunnet asiakkaasi (KYC) ja rahanpesun torjunta (AML).

Luota Blockchain-johtajiin ja kehittäjiin

Blockchain on erinomainen konsepti, joka on luotettava. Se on kuitenkin uusi tekniikka, ja monet pelaajat ovat tulossa mukaan, mikä tekee blockchain-ekosysteemistä monimutkaisemman. Se tarkoittaa myös, että kuluttajana tai loppukäyttäjänä voi olla vaikea luottaa näihin uusiin alustoihin.

Tärkeää on toteutus, ja kehittäjät ja johtajat vastaavat näistä projekteista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että he pystyvät tekemään merkittäviä päätöksiä, mukaan lukien salauksen algoritmin tyyppi, kyky pehmeään tai kovaan haarukkaan ja niin edelleen. Nämä päätökset voivat olla puolueellisia ja aiheuttaisivat riskin itse blockchainin ydinajatukselle.

Käyttäjien rooli

Käyttäjä on hajautetun verkon ydin. Koska keskitettyä viranomaista ei ole, käyttäjän on otettava kaikki vastuut tiliensa hoidossa. Tämä tarkoittaa, että heidän on huolehdittava asianmukaisesti yksityisestä avaimesta – jota käytetään lompakon tai blockchainiin tallennettujen tietojen käyttämiseen. Jos se menetetään, käyttäjä menettää myös pääsyn tietoihinsa. Estoketjuun ei myöskään ole palautus- tai hakuvaihtoehtoa. Tämä tuo paljon käyttäjälähtöisiä riskejä blockchain-tekniikkaan.

Tapahtumanopeus

Yksi blockchain-verkkojen mainostetuista ominaisuuksista on aika, jonka he kuluttavat tapahtumien selvittämiseen. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole aina, kun tapahtumia tapahtuu. Jos otamme esimerkin Bitcoinista, tapahtuman suorittaminen voi kestää kymmenestä minuutista muutamaan tuntiin.

Skaalautuvuus on myös iso kysymys, ja aina kun ruuhkautuu, transaktioprosentti voi laskea vielä enemmän. Joten miten tämä on riski? Blockchain-ratkaisua käyttävälle käyttäjälle hän ei ehkä tiedä verkon tilaa. Jos kauppa on kiireellinen, hän saattaa tuntea olevansa jumissa ja saattaa vaikuttaa siihen haitallisesti. Ratkaisu tähän on yksityinen verkko, mutta niillä on myös omat haittansa.

Haitalliset käyttäjät

Haitalliset käyttäjät ovat osa mitä tahansa järjestelmää tai ratkaisua. Blockchain ei ole erilainen. Ne voivat vaikuttaa blockchain-verkkoon hallitsemalla sen tiettyä osaa. Riskit ovat todellisia, ja kehittäjien tehtävänä on varmistaa, että haitalliset toimijat, jotka eivät missään olosuhteissa voi ottaa hallintaansa verkon resursseja tai konsensusmenetelmää.

Lakiin liittyvät blockchain-riskit

Blockchainiin liittyy myös joitain oikeudellisia riskejä. Blockchain-tekniikan oikeudelliset kysymykset ovat vakavampia. Käyttäjien suojaamiseksi ja myös sen varmistamiseksi, että estoketjutekniikka pannaan täytäntöön oikein, lakeja noudatetaan. Hallitukset haluavat myös hallita uutta tekniikkaa, koska ne ovat luonteeltaan keskittyneitä ja autokraattisia. Useimmiten nämä säännöt esitetään kuitenkin myös käyttäjän, palveluntarjoajan ja hallituksen etujen suojaamiseksi.

Jos kehität blockchainiin liittyviä tuotteita tai haluat hemmotella itseäsi blockchain-tuotteella, sinun tulisi myös tietää blockchainin oikeudellisista riskeistä. Ne ovat kuten alla.

Tietosuoja

Tietosuoja on suurin huolenaihe hajautetun kirjanpitotekniikan suhteen. Me kaikki tiedämme, että se on hajautettu ja jaettu. Tämä tarkoittaa, että kaikki lohkoketjuun tallennetut tiedot pysyvät lohkoketjuissa, vaikka ne olisivatkin henkilökohtaisia ​​tietoja. Kun sanomme, että se on jaettu, noudatamme, että tiedot on tallennettava eri maantieteellisille alueille. Se tarkoittaa myös, että se voi helposti joutua massiivisen monien lainkäyttöalueiden alle – mikä tekee tietosuojasta hyvin monimutkaisen aiheen.

Mitä tietosuojalakia tietojen tulisi noudattaa aluksi? Voimme ottaa EU: n ja Yhdysvaltojen välisen yksityisyyden suojan, mutta se toimisi vain tapahtumien yhteydessä, jotka tehdään EU: sta Yhdysvaltoihin tai päinvastoin. Vaikka se toimii näillä alueilla, se ei kata muita alueita kaikkialla maailmassa.

GDPR-asetus on nimenomaisesti suunnattu EU: n kansalaisille. All-in-all, ajatus tietosuojasta on haettu kauas, kun kyse on blockchainista. Yksi asia, joka tekee tietosuojasta monimutkaisen, on se, että tiedot ovat muuttumattomia lohkoketjussa. Yksikään käyttäjä ei missään tapauksessa voi poistaa tallennettuja tietoja blockchain-tietokannasta.

Toimivalta ja riitojen ratkaisu

Lainkäyttövalta ja riitojen ratkaisu ovat suuria huolenaiheita. Hajautettu pääkirja käsittelee hajautettua verkkoa, mikä tekee toimivallan soveltamisesta väistämätöntä ongelmaa.

Modernit lohkoketjun kryptovaluutat, kuten Ethereum tai muut, voivat auttaa tässä suhteessa älykkäiden sopimusten käytössä. Ne voidaan koodata sisältämään tietty lainkäyttöalue. Haasteena on kuitenkin valvoa toimivallan käyttöä.

Myös kysymyksiä, kuten kuka ratkaisee riidan tarvittaessa. Riitojenratkaisuprosessi on myös suuri haaste, joka on ratkaistava. Lopuksi on myös päätettävä palkintojen antamisesta ratkaisevalle. Kaiken kaikkiaan on vaikea ratkaista asioita ottaen huomioon DLT: n luonne.

Sääntelyriskit

Viimeinen estoketjun oikeudellinen riski on sääntelyriski. Hallitusten on annettava määräykset DLT: lle. Joissakin tapauksissa valtioilla on myös valtuudet laatia omat sääntönsä, mikä voi tehdä asioista monimutkaisempia.

Digitaalisten valuuttojen noustessa on yleistä, että meillä on liittovaltion määräyksiä, jotta ne voivat suojata käyttäjien etuja ja pitää talouden tasapainossa.

Turvallisuuteen liittyvät estoketjuriskit

Blockchainiin liittyy myös turvallisuusriskejä. Yhä useamman yrityksen yrittäessä siirtyä blockchain-tekniikkaan, turvallisuusriskit voidaan ymmärtää.

Mutta miten blockchain jopa kärsi turvallisuusriskeistä? DLT: t tunnetaan erinomaisesta turvallisuudestaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne ovat täysin turvallisia. Heitä voidaan silti hyökätä, ja tietoja voidaan varastaa.

Yrityksenä sinun on ymmärrettävä, että estoketju ei myöskään ole täysin turvallinen, ja ryhdy varotoimenpiteisiin, jotta se olisi turvallista. Saadaksesi idean, alla on blockchain-turvallisuusriskit.

Ihmiseen liittyvät riskit

Vaikka estoketju on täysin hajautettu, sen on silti oltava vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa toimiakseen oikein. Tällöin tulee uusia blockchain-tietoturvariskejä. Esimerkiksi kaikkien yritysten, jotka haluavat olla vuorovaikutuksessa blockchain-järjestelmän kanssa, on tehtävä se joko tietokoneen tai automatisoitujen järjestelmien kautta. Kun käyttäjä on vuorovaikutuksessa tietokoneen kautta, siinä vaiheessa on mahdollista, että kirjautumistiedot pääsevät järjestelmiin voidaan varastaa tai vaarantaa. Se tapahtuu vain päätepisteissä, mikä tekee blockchainista haavoittuvan. Itse asiassa tämä on enemmän käyttäjäperusteista riskiä, ​​mutta koska blockchainin on oltava vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa, se on määriteltävä blockchainin turvallisuusriskien alla.

Riskit yksityisellä ja julkisella avaimella

Blockchain- tai hajautetun kirjanpitoteknologian idea perustuu suuresti julkisiin ja yksityisiin avaimiin. Nämä avaimet ovat sarja merkkejä, jotka tarjoavat ainutlaatuisia suojausominaisuuksia. Yksi turvaominaisuus on, että sitä on vaikea arvata.

Blockchain toimii näillä avaimilla. Jos sinulla ei ole oikeaa julkisen tai yksityisen avaimen yhdistelmää, et yksinkertaisesti pääse käyttämään lohkoketjuun tallennettua digitaalista sisältöä. Hakkerit tietävät sen ja tietävät myös, että näiden avainten arvaaminen on ajanhukkaa. Siksi he yrittävät saada avaimet hyökkäämällä heikointa kohtaa, eli järjestelmää, jota käyttäjä käyttää. Se voi olla mobiililaite tai henkilökohtainen tietokone.

Missä tahansa tapauksessa hakkeri voi hyödyntää näiden laitteiden osoittamia haavoittuvuuksia. Jos käytät Androidia, he yrittävät yksinkertaisesti asentaa haittaohjelman saadakseen pääsyn laitteesi kautta jakamiinne tietoihin. Jos syötät yksityisen avaimen, he voivat tehdä siitä kopion ja lähettää sen omille tietokoneilleen. Kun yksityinen avain on kädessä, he voivat sitten käyttää tallennettuja tietoja. Suurimman osan ajasta käyttäjän syynä on se, että hän ei suojaa järjestelmäänsä.

Hakkerit voivat myös käyttää laitteistotason haavoittuvuuksia päästäksesi tietokoneeseen tai järjestelmään.

Käyttäjänä sinun tehtäväsi on tehdä järjestelmästäsi mahdollisimman turvallinen.

Voit varmistaa laitteen suojaamisen tekemällä seuraavat asiat.

 • Päivitä laite säännöllisesti.
 • Käytä hyviä virustorjunta- ja palomuureja
 • Älä koskaan säilytä avaimesi Word-asiakirjassa, tekstitiedostossa tai muussa tiedostotyypissä, johon hakkeri pääsee helposti käsiksi.
 • Älä lähetä tai tallenna avaimiasi sähköpostiin.

Toimittajan riskit

Monet ad hoc -alustat ja -palvelut työskentelevät DLT: n kanssa sen toimivuuden parantamiseksi. DLT: n kasvun myötä on ilmeistä, että näemme kasvua myös kolmansien osapuolten kehityksessä. Näitä ovat ratkaisut, kuten lompakot, maksuprosessorit, älykkäät sopimukset, blockchain-maksualustat ja niin edelleen.

Nämä myyjät aiheuttavat myös riskin käyttäjille. Jos käyttämälläsi alustalla tai palvelulla on minkäänlaista haavoittuvuutta, sinulla voi olla ongelmia sen käytön yhteydessä. Turvallisuusriskit voivat johtua huonosta koodista, heikosta turvallisuudesta ja henkilöiden väärästä käsittelystä. Koska suurin osa näistä toimittajista käyttää älykkäitä sopimuksia, heidän on varmistettava, että heidän älykkäissä sopimuksissaan ei ole kaikenlaisia ​​puutteita tai tietoturva-aukkoja. Jos sellainen on, se voi helposti johtaa järjestelmän laajuiseen vaikutukseen.

Testaamaton koodi

Koodin laatu on edelleen suuri huolenaihe useimmille blockchain-ratkaisuille. Hajautettujen organisaatioiden on oltava erityisen varovaisia ​​toteuttaessaan ratkaisujaan. Yksi tällainen esimerkki on hajautettu autonominen organisaatio (DAO) – mikä on DAO. Se on autonominen järjestelmä, joka automatisoi tietyn tai koko organisaation.

DAO-hakkerointi on yksi suosituimmista hakkeroinnista blockchainin historiassa. Se luotiin vuonna 2016 ja tunnetaan nimellä “DAO”. Se hakkeroitiin, mikä johti valtavan määrän tulojen menetykseen. Jakaja-toiminnon suoritti hakkeri yrittäessään siirtää varoja päätililtä. Hän varasti Eterin 55 miljoonaa dollaria.

Ei testattu täysimittaisena

DLT-tiedostoja ajetaan enimmäkseen pienessä mittakaavassa ennen lanseerausta. DLT: n testaamiseksi kehittäjien on käytettävä verkkoa simuloivaa testnet-verkkoa. He voivat tehdä monenlaisia ​​testejä. Se ei kuitenkaan kata asioita, jotka voivat tulla täysimittaisesti.

Onko organisaatiosi valmis?

Blockchain-riskitekijöitä on 10. Ne ovat kuten alla.

 • Avaintenhallinta
 • Tiedonhallinta
 • Suorituskyky ja skaalautuvuus
 • Käyttötapa sovellettavissa
 • Ketjusuoja
 • Integraatio ja yhteentoimivuus
 • Määräykset ja noudattaminen
 • Katastrofi
 • Yksityisyys ja ketjun hallinta
 • Verkoston ja konsensuksen hallinta.

Näistä erityisalueista on huolehdittava samalla kun kehitetään blockchainiin liittyviä sovelluksia tai hajautettuja pääkirjaratkaisuja.

Jos haluat edistynyttä tietoa yritysten estoketjuista, kannattaa tutustua Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) -sovellukseen..

Lopulliset ajatukset

Organisaationa sinun on ymmärrettävä, että blockchain ei ole ratkaisu kaikkiin siellä oleviin ongelmiin. Se voi parantaa tiettyjä prosesseja, mutta se maksaa paljon alkuvaiheessa. Lisäksi joistakin riskeistä on huolehdittava. Tässä artikkelissa keskustelimme monista erilaisista riskeistä, mukaan lukien turvallisuus-, laki- ja kehitysriskit. Joten mitä mieltä olet blockchain-riskeistä ja mahdollisista blockchain-riskien hallinnasta? Kommentoi alla ja kerro siitä meille.

Jos olet utelias blockchain-riskeistä ja perustekijöistä, muista tarkistaa ilmainen blockchain-perusteiden kurssi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map