Haluatko todella ymmärtää Blockchainin? Sinun on ymmärrettävä valtio

blogi 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedTapahtumat ja konferenssitPainaUutiskirjeet

tilaa uutiskirjeemme.

Sähköpostiosoite

Kunnioitamme yksityisyyttäsi

EtusivuBlogiBlockchain selitetty

Haluatko todella ymmärtää Blockchainin? Sinun on ymmärrettävä valtio

Verkon historia ja mitä hajautetut verkot merkitsevät tietojen itsemääräämisoikeudelle ja online-luottamuksen tulevaisuudelle. Kirjoittanut Coogan Brennan 20. maaliskuuta 2020 Lähetetty 20. maaliskuuta 2020

Ymmärrä valtion sankari

Web 1.0: Gen X, HTML ja tekstipohjainen Internet

Kasvavilla 90-luvulla, kun Reality Bites and Friends hallitsi tietyn segmentin valtavirran amerikkalaista kulttuuria, henkilökohtaiset tietokoneet ja Internet-tekniikka synnyttivät Webin. Olemme jo kirjoittaneet laajasti 90-luvun tietoverkkojen noususta, joten emme puhu paljoakaan näistä dynamiikoista (lukuun ottamatta uudelleenlähetystä tuhansia kertoja), suosikkivideoni siitä aikakaudesta). Mutta keskustelemme hetkestä web-kehityksen taustalla olevasta mekaniikasta.

Archive.orgin Wayback Machine on tallentanut useita upeita 90-luvulta peräisin olevia verkkosivustoja (nopea tangentti: Suurta osaa ei ole arkistoitu., jotain, joka on saanut ihmiset kuvaamaan ikää, jossa elämme, Internetin “pimeänä aikakautena”), joten se oli herkkupala päättäessäsi kumpi valita (Ensimmäinen Craigslist-arkisto?). Asuimme Yahoon kotisivulle, koska se oli yksi suosituimmista tuolloin.

yahoo-kotisivu 1Yahoo! kotisivu, 1996

Miksi tämä verkkosivusto näyttää niin ihastuttavalta näkökulmastamme vuosikymmeniä myöhemmin? No, se on tekstipohjainen asiakirja, jota selain lukee ja sitten renderöi. Ei videomainoksia, ei liikkuvia osia eikä tykkää-painikkeita.

Tämä on HTML-peruskieli tai HyperText Markup Language, joka on ensimmäinen Web-kieli. Se on yksinkertainen asiakirja, joka on suhteellisen helppo lukea myös muille kuin teknisille ihmisille. Se on jäsennelty selkeästi, ja kun tartumme lähdekoodiin ja yhdistämme sen vastaaviin esityksiin, se ei ole pelottavaa..

Tämän verkkosivuston lähdekoodi on teini-ikäinen 10 kt. (Vertailun vuoksi, Yahoon vuoden 2019 verkkosivuston lähdekoodi on 6940% suurempi ja ylimääräinen 694 kt, lukuun ottamatta ulkoisia kirjastoja.) 1996 Yahoo.com on yksinkertainen, puhdas ja selkeä – ja erittäin jännittävä tällä hetkellä! Yahoon listautumisanti oli juuri tapahtunut huhtikuussa 1996, ja ensimmäisenä päivänä hinta oli noussut 1,6 miljardiin dollariin tämän päivän dollareina. Perustuu tähän verkkosivustoon! Joten kontekstissa tätä pidettiin huippuluokan vuonna 1996.

Vuoden 2019 näkökulmasta Yahoo.com on vuonna 1996 yksinkertainen (jotkut saattavat jopa sanoa, tylsä). Mutta tiedät kuinka nämä Gen Xersit ovat, eikö? He saivat erittäin hölynpölyä typerä mainos, jonka he katsoivat varsinaisessa televisiossa. Entä niiden jälkeinen sukupolvi? Ne lapset, jotka eivät voi istua paikallaan yli kolme minuuttia? Kuinka aiomme pitää ne liimattuina näyttöön?


consensys plexus kuvake pyöreä Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uusimmat blockchain-uutiset, selittäjät ja paljon muuta.

Web 2.0: Millennials, käyttäjien luomaa sisältöä ja valtion nousu

1990-luvun verkkokokemusta ei leikattu vuosituhannen vaihteessa, se on varmaa. Sen sijaan tämä sukupolvi otti käyttöön ns. Web 2.0: n. Kuten kaikki Piilaakson keksimät termit, se on epämääräinen, mutta se sisältää lähinnä muutamia erilaisia ​​muutoksia, joihin sosiaalisen median, kuten Facebookin ja Twitterin, nousu on johtanut:

  • Web 1.0: ssa verkkosivuston käyttäjät kuluttivat tietoja, mutta Web 2.0: ssa käyttäjät luovat tietoja muiden jakamista ja kuluttamista varten. 
  • Käyttäjän tuottama tieto Web 2.0: sta tuli sosiaalisen median verkkosivustoilta, kuten Facebook ja Twitter.
  • Suositut verkkosivustot toimittivat nyt räätälöityä sisältöä ja saivat yksilöllisiä päivityksiä sen sijaan, että vain esittävät käyttäjälle staattisen HTML-asiakirjan.

Web 2.0 -paradigman muutos muutti asiakirjapohjaisen, linkkipohjaisen verkkokokemuksen (jossa verkkosivustot ovat tekstidokumentteja) interaktiivisiin verkkosivustoihin, kuten Facebook tai Twitter, joissa on käyttäjän luomaa ja käyttäjäkohtaista sisältöä (Facebook-profiilini näyttää erilaiselta kuin sinun ).

Monet ihmiset ovat kirjoittaneet tästä muutoksesta käyttäytymisen ja kuluttajien näkökulmasta, eli kuinka sosiaalinen media muutti tapaa, jolla olemme vuorovaikutuksessa ja kulutamme tietoa maailmassa. Vähemmän puhutaan siitä, kuinka tämä muutos sai aikaan Internetin keskeisen luonteen uudistamisen – siirtymän, jolla on myös avain Ethereumin ja Web 3.0: n lupauksen ymmärtämiseen.

Sosiaalisen median sivustot vaativat valtavan määrän laskentaa ja koordinointia. Kun esimerkiksi katsot Twitteriä, verkkosivuston on välittömästi tarjottava kaikki profiilisi sisältö. Sen jälkeen sen on rekisteröitävä kaikki tekemäsi sivustolla – lähetät, tykkäät, napsautat – ja välität sen palvelimille. Kuvittele, että uupuva liikenneympyrä kerrottuna monilla miljoonilla (tai miljardeilla!) Käyttäjillä alustalla, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja verkkosivuston kanssa samanaikaisesti.

Pitkään insinöörit yksinkertaisesti kiinnittivät tämän prosessin staattisten sivustojen takaosaan. Web 1.0: n dokumenttipohjainen malli räpytti ja huokasi kiinnityspainon alla Ajax, laaja termi, joka kuvaa näitä Web 2.0 -kehityksen uusia suuntauksia. 

Se oli tulossa epävarmaksi. Insinööri kuvasi hänen aikataulunsa Facebookissa alkuaikoina: varmistaakseen, että TheFacebook.com ei kaatuu jatkuvista päivityksistä huolimatta, hän “juoda suuren lasin vettä ennen kuin menin nukkumaan varmistaaksesi, että herään kahdessa tunnissa, jotta voisin mennä tarkistamaan kaiken ja varmistamaan, että emme olleet rikkoneet sitä sillä välin. Se oli koko päivän, koko yön. ”

Kaikki nämä sivustot saivat edelleen tuhansia käyttäjiä, mikä vain lisäsi painetta. Aktiiviset käyttäjät tarvitsivat enemmän ominaisuuksia, nopeampia latausaikoja – asiat vain monimutkaistuivat, kun useampia käyttäjiä liittyi näihin alustoihin. Etsitessään ratkaisua insinöörit alkoivat kiertää konseptia, joka muuttaisi web-kehitystä.

Osavaltio

Tila voidaan määritellä joukoksi muuttujia, jotka kuvaavat tiettyä järjestelmää tiettynä ajankohtana. Kuvailkaamme sitä todellisessa tilanteessa. Tutustu ympärillesi missä tahansa ympäristössäsi – bussiasemalla, kahvilassa, toimistossa – ja valitse muutama muuttuja, jota voit käyttää kuvaamaan sitä. Jos olet huoneen sisällä, voit kuvata mitä tahansa asioita:

  • Seinien lukumäärä
  • Huonekalujen tyypit
  • Huonekalujen sijoittelu
  • Ihmisten määrä
  • Tällainen valo huoneessa

Mitä enemmän muuttujia meillä on, sitä selkeämpi kuva huoneesta tulee mielessämme, kyllä? Ja jos ympäristössä tapahtuu jotain vähäistä (esimerkiksi joku lähtee huoneesta), meidän ei tarvitse kuvata kaikkea huoneessa uudelleen. Päivitämme vain muuttujat, joihin muutos vaikuttaa, ja jätämme muut muuttujat yksin.

Web 1.0: n asiakirjamallin kanssa selaimen oli luotava tehokkaasti uusi asiakirja aina, kun päivitys tapahtui verkkosivustolla riippumatta siitä, kuinka pieni. Tämä loi pullonkauloja, kun pieniä päivityksiä tapahtui miljoonia kertoja sekunnissa verkon kautta. Insinöörit tajusivat voivansa lievittää ongelmaa jakamalla verkkokehityksen kahteen osaan: HTML: ään sapluuna sivuston ja osavaltio kuvataan mitä malliin menee.

HTML sapluuna olisi sivuston pääpiirteet ja näyttäisi samanlaiselta kaikille käyttäjille – sivuston logo, yleinen asettelu, värimaailma. Käyttäjäkohtainen osavaltio täyttäisi kyseisen pääpiirteen ja antaisi kuvauksen kyseiselle käyttäjälle omistetusta ympäristöstä – heidän profiilistaan, ystävistään, suosikkiviesteistään jne. Tärkeää on, että jos jokin tilassa muuttui, selaimen oli vain löydettävä rakenne ja päivitä ne. Ei enää massiivisia sivujen latauksia.

Tämä HTML-mallin malli ja sen tila tunnetaan nimellä puitteet. Eri Web 2.0 -ryhmät ovat tuottaneet omat kehyksensä, joista kaksi on suosittuja Reagoi (Facebookin rakentama) ja Vue (Googlen rakentama). [Huomautus ihmisille, jotka pilkkaavat tällä hetkellä: Tiedän, että React on kirjasto, vain ”V MVC: ssä”. Tämä kehysluokittelu on tarkoituksenmukaista tehdä suurempi piste.] Frameworks sisälsi Web 2.0 -dynamiikan Web 1.0 -paikkaan ja antoi Facebookin kaltaisille sivustoille mahdollisuuden laajentaa itseään edelleen. Verkkokehityksen kehysmallin haltuunotto on ollut dramaattinen paitsi kokonaisuutena myös virtuaalisena näkymättömyytenä suurelle yleisölle. 

Usein ei-tekniset ihmiset saattavat kuulla teknologiayritysten nykyisestä tarpeesta etupään kehittäjille. Nämä ovat ihmisiä, jotka voivat rakentaa verkkosivustoja kehyksille, kuten React tai Vue. Harvemmin nämä samat yritykset tarvitsevat HTML-kehittäjiä, elinkelpoista työtä viisitoista vuotta sitten. Itse asiassa kehyskehittäjän kielessä ei enää ole termiä “verkkosivusto”. Sen sijaan kehittäjät puhuvat “verkkosovellusten” rakentamisesta.  

Kehysten ylivalta on tuonut paradigman muutoksen Internetin kokemiseen. Aikaisemmin riippuimme selaimista pääsyn sosiaaliseen mediaan. Nyt kehysten avulla on tosiasiallisesti helpompaa toimittaa tilaa sovellukseen paitsi käyttäjien kaappaamiseksi ja valvomiseksi myös matkapuhelinten suorituskyvyn optimoimiseksi, josta tuli tärkeä yhteysosoite monille käyttäjille. Vaikka Millennials kasvoi “surffaillen verkossa” (kaatumalla Wikipedian kaninreikiin, napsauttamalla linkkejä iän ajan), selauskokemus on nyt enemmän alustakeskeistä. Meidät on vietetty verkkosivustojen villistä länsipuolelta, alustoilla aidattuina sovellusten ennustettavampiin puutarhoihin.

Web 3.0: Gen Z ja valtion taistelu

Aloitetaan muutamalla määritelmällä. Termi “Web 3.0”Voidaan määritellä liikkeeksi datan yhdistämiseksi ja liittämiseksi koneella luettavalla tavalla. Tim Berners-Lee kuvittelee tätä muutosta semanttinen verkko ja blockchain-guru John Wolpert näkee sen Stateful Internet -nimellä. Tätä artikkelia varten määritämme estoketju keinona luoda, suojata ja ylläpitää tilatietoja turvautumatta yhteen, keskitettyyn totuuden pisteeseen.

Termi “Gen Z” kuvaa 90-luvun puolivälistä 00-luvun puoliväliin syntynyttä sukupolvea, joka tietyillä luokilla tai alueilla on tuntenut vain maailman, jossa on internet ja älypuhelimet. Suurin osa tästä sukupolvesta on alusta-natiivi – he varttuivat ja ovat vuorovaikutuksessa ensisijaisesti osavaltiopohjaisten sovellusten kanssa. 

Edellisessä osassa näimme, kuinka osavaltiopohjaiset sovellukset voittivat Web 1.0: n pullonkaulat, mutta mallilla on myös voimakas toissijainen vaikutus. Ajan myötä kerätyt suuret ja pienet tilamuutokset voivat alkaa kuvata hyvin yksityiskohtaista kuvaa niitä tekevistä henkilöistä. Mitä napsautit, kun napsautit sitä, mitä tarkastelit ensimmäisen kerran sisäänkirjautumisen yhteydessä, viimeinen asia, jonka näit ennen kirjautumista ulos: kaikki nämä tilat avautuvat kuin elokuvarulla, jotta koottaisiin intiimi näkymä sinusta käyttäjänä.

Kuinka intiimi? Olet luultavasti kuullut urbaanin legendan ystävän keskustelusta henkilökohtaisessa keskustelussa, ja myöhemmin joku heidän mainitsemastaan ​​näkyy mainoksena Facebook-syötteessään. Internetin kautta ihmiset ovat vakuuttuneita siitä, että heitä vakoillaan. kuitenkin, tutkijat tutkivat asiaa vuoden ajan ja ovat todistaneet, ettei sitä itse asiassa tapahdu. Tämän ei kuitenkaan pidä lohduttaa sinua. Koska se merkitsee vielä tummempaa totuutta: Facebook on kerännyt tarpeeksi yhdistettyjä tietoja tietyistä käyttäjistä niin rakeisella ja erityisellä tavalla, että se voi ennustaa, mitä he ajattelevat tai haluavat ostaa – sen ei tarvitse kuunnella keskustelujasi tietää. 

Heillä on varmasti tiedot. Facebookilla on valtava käyttäjäkunta, noin 2 miljardia ihmistä, ja laaja valikoima palveluja, joista se voi kerätä käyttäjätietoja. Koska Facebook on yritys, jonka liiketoimintamalli riippuu ensisijaisesti mainosmyynnistä, he ovat luoneet rikkaan tietokannan toisiinsa yhdistetyistä henkilökohtaisista tiedoista. Sen lisäksi, että he mallintavat yksilöllistä käyttäytymistäsi, he myös yhdistävät tämän käyttäytymisen ystäviesi käyttäytymiseen. Nämä yhteydet yhdistävät Facebookin analyyttisen voiman. Se on Facebookin oma sisäinen Web 3.0, “tilallinen internet”, joka on koottu järjestelmään, jota he kutsuvat sosiaalinen kaavio tai joskus vain kaavio. Se on niin tehokas mainonnan kohdistustyökalu, jonka Facebook teki 40 miljardin dollarin tulot vuonna 2017, lähes 90% tulee mainonnasta.

Mikä siinä on niin pahaa? Voisimme hahmotella Facebookin erilaisten kiistojen määrän viime vuosina, tietorikkomuksista julkisen keskustelun tuhoamiseen. Keskitymme kuitenkin tämän väitteen vuoksi tietojen suvereniteetti: kuka omistaa tietojasi, jotka kuvaavat käyttäytymistäsi?

Ilmeisen vastauksen pitäisi olla sinä. Siihen mennessä pitäisi kuitenkin olla selvää, että verkkokehityksen kehityskaari on viime vuosikymmenien aikana luonut ympäristön, jossa tietosi eivät kuulu sinulle. Alustoille kerätyn tilan kehitys, joka oli alun perin tarkoitettu suorituskyvyn optimoimiseksi, on myös tallentanut tilamuutokset sen yrityksen palvelimelle, jolla alustaa käytetään. 

Kenen tiedot?

Blockchainin Web 3.0 -versio on sellainen, jossa tilaa ei vaimenneta yhdellä alustalla eikä sitä tallenneta yhdelle palvelimelle. Sen sijaan globaalia tilaa ylläpidetään avoimessa ja hajautetussa verkossa, joka on suojattu hajautetuilla menetelmillä. Jokainen voi tarkastella ja tarkistaa verkon tilan milloin tahansa. Kyseisen verkon ihmiset eivät välttämättä ole siellä idealistista tarkoitusta varten – vahva lohkoketjuverkko olettaa, ettei kenenkään voida luottaa, ja siksi delegoi luottamuksen salaustyökaluille.

Web 3.0 sallii globaalin yhteisen tilan. Sen sijaan, että valtiot (eli tietomme) olisivat yritysten hallussa, luomme hajautetun verkon, jossa luottamus muodostuu protokollatasolla. Se tulee matematiikasta ja salauksesta, joka on paistettu protokollaan. Protokollaa kutsutaan yleisesti blockchainiksi, mutta sillä on erilaisia ​​toteutuksia. Aivan kuten puhelimellasi voi olla erilaisia ​​käyttöjärjestelmiä (Apple tai Android), on olemassa erilaisia ​​lohkoketjuprotokollia, kuten Ethereum tai Bitcoin. 

Jokaisella lohkoketjulla on omat oletuksensa verkon osallistujista ja ainutlaatuisista protokollaominaisuuksista, mutta kaikki korostavat yksilön omistusta tiedoille. Tämä tarkoittaa, että blockchain-tiedot ovat julkisia yhteisiä ja vain sinä voit muuttaa omia tietojasi. Mikä on tämän teoreettisen lausunnon käytännön vaikutus? Tutkitaan ideaa esimerkillä: dramaattinen esimerkki globaalista rahoituksesta.

Ensimmäisessä tilakeskustelussa käytimme esimerkkiä huoneen kuvaamisesta. Se on yksinkertainen kuvaus ja vaakalaudalla vain vähän – kukaan ei aio ostaa hypoteettista huonetta, me vain puhumme siitä. Jos joku kuitenkin halusi ostaa tämän huoneen, tilanne muuttuu. He haluavat tarkistaa valtion kuvauksen, eli nähdä huoneen itse, ja haluamme varmistaa, että heillä on todella tarpeeksi rahaa sen ostamiseen. Tämän tilan tarkistamiseksi – vahvistaaksemme, onko jollakin riittävästi rahaa erän maksamiseen – loimme luotettavan kolmannen osapuolen: pankit. Tänään varmistaakseen jonkun taloudellisen tilan huoneen myyjä voi yksinkertaisesti pyyhkäistä luottokorttia, joka tosiasiallisesti kysyy pankilta, onko ostajalla tarpeeksi rahaa ostaa.

Lohkoketjut, kuten Bitcoin ja Ethereum, antavat ihmisille mahdollisuuden suorittaa taloudellista vaihtoa digitaalisesti ja melkein välittömästi tänään ilman pankkeja. He tekevät tämän luomalla globaalin valtion, joka ei ole turvattu sosiaalisen luottamuksen kautta (satojen vuosien aikana kertynyt pankkien kolmannelle osapuolelle), vaan koodina protokollan avulla. Samalla tavalla meidän ei enää tarvitse puhua operaattorin kanssa puhelun yhdistämiseksi, blockchain tekee rahoitustapahtumat vertaisverkko-protokollaksi. Ratkaisevaa on kuitenkin, että protokolla on hajautettu ja jaettu – siihen osallistuu maailmanlaajuinen, julkinen ketju, jonka turvaa koko sitä ylläpitävien ihmisten verkosto..

Gen Z näyttää olevan uskomattoman motivoitunut ratkaisemaan vakavia poliittisia, taloudellisia ja sosiaalisia kysymyksiä. Vielä tärkeämpää on, että he näyttävät tekevän sen ottamatta vähemmän huomioon sopimuksia tai perinteitä. Blockchainin kannattajat uskovat, että julkinen Web 3.0 korjaa nykyisen suljetun järjestelmän suurimmat ongelmat, joita suuret Web 2.0 -teknologiayritykset ovat ottaneet käyttöön ja hyödyntäneet. Äskettäiset yksityisyyden skandaalit yrityksissä, kuten Facebook ja Google, osoittavat tämän hiljaisen tiedon pimeän puolen – ja ylisuuret omaisuudet, jotka ne ovat ansainneet myymällä käyttäjien tietoja, mutta eivät myöskään suojaa sitä. 

Ja nämä rikkomukset ovat työntäneet paljon digitaalisen tekniikan ulkopuolelle. Avointa, kaikkien sopimaa valtiota tai “totuutta” on lähes mahdotonta löytää yleisestä keskustelustamme. Politiikkamme vaihteet ovat jumittuneet väärän viestinnän, väärennettyjen uutisten ja räikeän valehtelun hiekkaan. Eräs kirjailija kuvaili sitä ”tosiasiallisen konsensuksen murtumiseksi”. Se on yksi suurimmista esteistä, jotka kohtaavat Gen Z: n taistelun sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta.

Sillä, että nykyiset järjestelmät muuttivat yhteiskunnan suuria rajoja ja ihmisten olennaisia ​​tapoja olla vuorovaikutuksessa, ei voida kiistää: Gen X: n ja Gen Z: n sosiaalinen kokemus tuskin voisi olla erilainen, vaikka vain 20 vuotta jakavat heidät. Mutta mikä alkoi hämmästyttävänä edistysaskeleena globaalille viestinnälle ja tiedonsaannille Web 2.0: n myötä, on johtanut dramaattiseen epäsymmetriaan alustojen ja niiden käyttäjien välillä. Tällä on vaikutuksia suuriin maailman tapahtumiin, kuten vaaleihin, joukkotuhoihin ja vallankumouksiin. 

Web 3.0- ja blockchain-järjestelmien rakentajat pyrkivät ytimessään tasapainottamaan tämän vallan epäsymmetrian avoimen tilan avulla. Tämä ei välttämättä tarkoita, että kaikki verkon ongelmat korjataan maagisesti; mikään tekniikka ei yksin voi tehdä sitä. Mutta palauttamalla luottamus verkossa, voimme ehkä päästä lähemmäksi webin alkuperäisen lupauksen toteuttamista. Mitä seuraavaksi tapahtuu, päättää seuraavan rakentajien sukupolvi.

Haluatko lisää blockchain-selittäjiä?

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uusimmat blockchain-oppaat, webinaarit, resurssit ja paljon muuta suoraan postilaatikkoosi. Tilaa Tilaa uutiskirjeemme, jossa on uusimmat Ethereum-uutiset, yritysratkaisut, kehittäjien resurssit ja paljon muuta.Ethereum Q3 2020 DeFi -raporttiRaportti

Ethereum Q3 2020 DeFi -raportti

Ethereum Q2 2020 DeFi -raporttiRaportti

Ethereum Q2 2020 DeFi -raportti

Täydellinen opas Blockchain-yritysverkoihinOpas

Täydellinen opas Blockchain-yritysverkoihin

Kuinka rakentaa onnistunut blockchain-tuoteWebseminaari

Kuinka rakentaa onnistunut blockchain-tuote

Johdatus tokenisaatioonWebseminaari

Johdatus tokenisaatioon

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map